Sunday, September 21, 2014

Сан Франциско - сама на разходка в големия град


Както стана ясно, имах около 2 седмици за размотаване в Сан Франциско. Обикновено се случва човек да е на екскурзия за кратко и все да бърза и да не може да обиколи интересните места. Е, този път си наваксах за всички предишни екскурзии. Факторите за добро туристическо изживяване бяха на лице - свободно време, пари, добра физическа кондиция и топъл климат. Успявах да обиколя по около 1-2 забележителности на ден като гледах да не се губя, за да не пилея ценно време :) Е, случи ми се веднъж, по тъмно, покрай едно езеро :)

Първа спирка - Aquarium of the bay


Намира се на небезизвестния Pier 39. Естествено, много ми хареса. Имаше си всичко - малки рибки, големи рибоци, рибки и животни, които да пипнеш. 


Открих Nemo





Открих и разни акули - все пак човек се кефи да види по-страшните риби съвсем отблизо.



Селфи тук, селфи там ...



Тези бяха много приятни на пипане и много дружелюбни. 


Морските звездни са странно грапави на допир и не са толкова забавни, защото не пърхат и плискат :D


Няколко типични пейзажа от Сан Франциско - както споменах, чувствах се като у дома си в Търново с трите посоки - нагоре, надолу и по стълбите.



Остана време и да мина през китайския квартал - най-голямата общност на китайци извън Азия. Може и да не усетиш, че всъщност си в САЩ, а не в Китай. Снимах някакви странни глазирани меса, които едва ли бих пробвала.



Втора спирка - Exploratorium


Човек може да си откара тук и цял ден. Снимките ми никак не са забележителни, имаше всякакви джаджи и с почти всичко можеше да си поиграеш. Раят за любителите на физиката и инженерните науки. Бих се върнала тук да си доиграя. На всичко отгоре имаше научни работници, които се виждаше как работят в стаите си. 



Обърнато селфи - все трябва да има някакво селфи.



Трета спирка - да се повозим на Cable Car


Хората се качваха на това нещо, дори когато беше по средата на платното. Класиката е да се возиш отвън прав и вятърът да ти развява косите :) Леко опасно ми се струва, но го направих и аз, за да не остана по-назад. Бих се возила всеки ден, но си бях взела някаква комбинирана карта за Аквариума и Експлораториума и за cable car, която важеше само 2 или 3 дена.




Четвърта спирка - Union Square


Просто площад в центъра на града, с магазини и молове наоколо и някакво странно сърце.



Пета спирка - на разходка с корабче до Golden Gate Bridge и остров Алкатраз


Ето тук изкарах голям късмет, защото в Сан Франциско често е мъгливо и може съвсем нищо да не се вижда от моста. Аз случих слънчево време, без никаква мъгла и разходката ми се получи от първия път. Корабчето завърта и покрай о. Алкатраз, за да събуди още повече любопитството. После посетих и самия остров, но за това се изискваше предварителна резервация от рано.



Шеста спирка - California Academy of Sciences


Иначе казано - тяхното БАН. Само че нямат нищо общо. Това се намира в един много красив парк - на първата снимка е Японската градина, за която обаче се плащаше вход. В Академията на науките имаше всичко - секция за природни бедствия като земетресения и как да се подготвим при такива бедствия. Имаше специална малка стая, която се симулираше земетресение, тъй като Сан Франциско е в активно сеизмичен район. Имаше и джаджи за други природни явления, като например пясъчни бури :) На следващите етажи - тропическа гора, влечуги, птици и малки животни. И тук имаше аквариум с големи риби, включително акули - можеше да го гледаш както отгоре, така и отдолу през стъкло. До колкото си спомням, заедно с яденето на гръцки дюнер преди това, посещението на Academy of Sciences ми отне цял ден.

















Крокодил албинос и гигантски костенурки




Седма спирка - Victoria's Secret


Какво е едно градско момиче без да си напазарува във Victoria's Secret. Подкрепих американската икономика и поразклатих личната. С гордост мога да споделя, че от заделените $200 изхарчих само $90. Жена-мечта съм аз! В действителност само толкова неща си харесах и ми станаха - и всичките бяха единствено от младежката колекция. 



До тук бяха градските и културни занимания - следват селските и некултурни :) Все пак още не съм разказала подробно за храна, а за къде без нея. Успях да се разходя и по-активно из природата наоколо. Следва продължение ...

No comments:

Post a Comment